Historia 1b
URPREMIÄR oktober 2014

Det här är den tredje gången vi gör en föreställning om bortgallrade kvinnor i Historien. 

 

Historia A hade urpremiär 11 november 2011.

 

Historia A - andra upplagan hade urpremiär 4 december 2012. 

 

Historia 1B kommer att ha urpremiär den 23 oktober 2014. 

 

Varje uppsättning skapas på nytt. Ensemblen väljer nya kvinnor, perspektiv lyfts upp eller tas bort, tiden går och nya kunskaper växer fram. 

 

Historia-projektet kommer vi att spela sålänge det i skolböckerna namnges 14 kvinnor och 235 män.

 AV POTATOPOTATO SCENKONSTKOLLEKTIV. 

Urpremiär i oktober 2014. Mejla info@potatopotato.se för mer info eller grupp/skolbokningar.

 

BOKA ENSTAKA BILJETTER HÄR! 

 

Historia 1B skapas av:

Jenny M Jensen, Malou Zilliacus, Helena Engberg, Linda Forsell, Freja Hallberg och hundratals kvinnor från historien. Musiken är gjord av Deborah Music.

 

Recensioner från tidigare uppsättningar i samma projekt:

 

"Potatopotato har aldrig varit hetare. De har kreerat en kaxig föreställning med tryck, som bokstavligen pyser av ölburkar som öppnas. Som dunkar av techno, som glittrar av småsmå lampor och som på något märkligt sätt både svettas och är vacker."

/Sydsvenskan

  

"Potatopotato har i Malmö tidigare gjort sig kända för sina humoristiska tolkningar av kända föreställningar och kulturhändelser. Under rubriken Lite billigare lite sämre har gruppen gått lös på lokalt och multinationellt, vetenskapligt och performativt. Samma goda humör och uppriktighet, klass- och genusmedvetande har man med sig i här. Det är coolt och fotriktigt och lite vingligt och det gör inget för det är så skönt överraskande vad fyra fördomsfria aktörer kan använda en scen till. Nämligen analys och upplysning. 

/Aftonbladet

 

"Med värmande humor bygger PotatoPotato upp ett sceniskt collage [...] mer avväpnande och chosefri scentrupp får man leta efter. Och om det är sant att man minns mer om man har roligt kommer PotatoPotatos lärdomar att sätta sig för livet. [...] En effektivare historieomskrivning i jämställdhetens namn är svår att föreställa sig."

/nummer.se

 

"PotatoPotato varvar skämtsamma inslag med allvar genom att involvera alla sinnen och använder sig av media på ett sätt som smaksätter föreställningen. [...] De skapar en väl komponerad historielektion som upplyser, undervisar och samtidigt underhåller med en sådan berättarglädje att den belönas med välförtjänta stående ovationer av sin publik." 

/Tidningen Kulturen

 

Historia 1b är ett show inspirerad av rapporten "Kvinnor, män och jämställdhet i läromedel i historia" som publicerades den 20 februari 2010 av DEJA, delegationen för jämställdhet i skolan. Rapporten finns att läsa här.

Läs Ulrika Holgerssons text på ämnet här

 

 

HISTORIA A GENOMFÖRS MED STÖD AV REGION SKÅNE, MALMÖ KULTURSTÖD, FOLKUNIVERSITETET  SAMT KULTURRÅDET.