Danskjävlar - om detta må vi berätta

Spilleperiode: 11.10.12 – 13.10.12 og 24.10.12

Svenskerne i teatergruppen PotatoPotato har bestået sprogprøven! Nu kommer de for at hjælpe danskerne at forbedre sit dårlige ry i Europa. Alle taler dansk!

Danskjävlar – bedst i Europa!

Mindre end et år efter regeringsskiftet trækker sig formanden for Danmarks mest indflydelsesrige parti. Hun har givet op! Danmark er kommet videre! Det røde og hvide land er igen noget at være stolt af!

Men Helle Thorning Schmidt er ikke tilfreds: Tiden er kommet, alle højre populistiske partier i hele Europa skal udslettes! Det er en stor opgave, og hun ved, at hun ikke kan gøre det alene. Til hendes redning vil Pia Kjærsgaard, som med en sidste indsats lægger i sit højeste gear for at være den uundgåelige modstander i Helles ivrige kamp. Med skærpet retorik, PR-tricks, rå magt og bogstavelig mudderkastning kæmper de i modsatte politiske retninger i en forestilling om hvem der virkelig er årsag til det voksende fremmedhad i Europa.

”Danskjävlar - bedst i Europa!” er baseret på artikler og bøger fra 2009-2012. Forestillingen udføres på dansk af svensktalende skuespillere med engelsk tekst. ”Danskjävlar – bedst i Europa!” er den første del af to, der beskæftiger sig med politikk i Skandinavien og Europa. Del to, ”Talanglösa martyrer” (Talentløse marturer) har premiere i foråret 2013 og kommer på turné i Danmark, Sverige, Norge og Island.


Tekst: Freja Hallberg, Jenny Möller Jensen, Elinor Forsheden Sidoli
Instruktion: Freja Hallberg

Medvirkende: Jenny Möller Jensen, Elinor Forsheden Sidoli

Teknik: Freja Hallberg

Produktion: PotatoPotato

PotatoPotato er en scenekunstkollektiv baseret i Malmø der skaber innovative forestillinger der kommenterer det svenske og europæiske samfund.


Spilledatoer: 
Torsdag 11 oktober 2012 kl 20.00 – Asterions hus *(billetter: www.teaterbilletter.dk)
Fredag 12 oktober 2012 kl 20.00- Asterions hus *(billetter: www.teaterbilletter.dk)
Lördag 13 oktober 2012 kl 17.00 – Asterions hus *(billetter: www.teaterbilletter.dk)

Onsdag 24 oktober kl 19.00 – Huset KBH (billetter: køb ved døren)

1 time – uden pause

* Tage teaterbussen til Asterions hus! Går direkte fra Christianshavn station til Asterions hus i forbindelse med forestillingen. 
Står vi inför ett tredje världskrig? PotatoPotato tar på sig skyddshjälmen och beger sig ut i ett brunt Europa. Kommer dom överleva?


Den 3 oktober 2011 blev socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt Danmarks nya statsminister. Hade danskarna tröttnat på att bli förknippade med en främlingsfientlig retorik? Hade dom genomskådat Dansk Folkeparti och Pia Kjærsgaards enkla lösningar? Hur är det i resten av Europa? Hur rasistiskt är Sverige? 

Vem smygislamiserar? Vem är farlig i Malmö? Varför hatar och hatas det så mycket och vem ska ta ansvar för det och vilka får ta konsekvenserna?

Danskjävlar - om detta må vi berätta är en duell mellan Danmarks mäktigaste kvinnor: Helle Thorning-Schmidt och Pia Kjærsgaard som med slipad retorik, PR-kupper, råstyrka och bokstavlig smutskastning kämpar åt varsitt politiskt håll i ett högerpopulistiskt Europa. 

Välkomna till en föreställning om missnöjespolitik av ett kulturmarxist-feministiskt scenkonstkollektiv!

Med stöd av Nordisk Kulturfond och Folkuniversitetet. 

 

MED STÖD AV:


 

Recensioner:


"Det är en kort och tät politisk pjäs, som handlar om vad som egentligen kan hända när man så att säga tar debatten. Hur de etablerade partierna har förlorat problemformuleringsprivilegierna. Jag tyckte att den var väldigt bra, det var underhållande politisk satir, den håller ett högt tempo och den gestaltade den här problematiken väldigt fokuserat. Det var intressant att se hur dom gav sig i kast med hur det ser ut i olika länder"
Malin Krutmeijer Nya Vågen

”PotatoPotato har skapat en helt ny politisk teater!”

Suzanne Osten om Danskjävlar

Det är många berättarlager med blandningar mellan scenisk fiktion och politisk verklighet.
Den underliggande ideologiska positionen är förstås radikalt intersektionalistisk och identitetspolitisk.
Det de ägnar sig åt där är nog något som skulle stå PotatoPotato dyrt om pjäsen spelades i dagens aggressivt scenkonstfientliga Ungern. [...] Jimmie Åkesson klär sig exakt som Reinfeldt, oavsett vilka kläder denne väljer: en lysande träffsäker gestaltning av hur SD är en maskeradföreställning, före detta vit makt-anhängare som klär ut sig till parlamentariska politiker. Åkesson förnekar ihärdigt vartenda främlingsfientligt uttalande som läggs honom till last.
[...] Slutpoängen är inte fel: ”Helles” enda alternativ är antingen eftergiftspolitik, eller att ta till fascisternas egen våldsretorik och hatmetoder. Hon brottas med ”Pia” i ett gyttjebad, och vrålar senare ”jag ska våldta dig till döds”.
Att ge ”Pia” antidepressiva läkemedel som medel mot rasism lär heller inte hjälpa. På så sätt ger PotatoPotato en bild av vänsterprojektets syrefattiga utslocknande och död som politisk kraft i det högerhegemoniska Europa.
Frågan om varför det finns högerpopulism är inte så svår att besvara, med ledning av Palmecitatet. Fascismen är den borgerliga människosynens fortsättning med andra medel i tider av krympande resurser.”
Helsingborgs Dagblad"Det var emellanåt märkligt tyst i publiken. Jag hade närmast förväntat mig att detta skulle bli en satirisk föreställning med hög skrattfaktor. Men det som hände var nog att våra skratt fastnade i halsen. [...] Det verkliga politiska skräckexemplet i rollspelet är Ungern där det inte är någon skillnad på vad den nationalkonservativa premiärministern Victor Orbán och högerextrema Jobbiks Gábor Vona säger och tycker. Symboliskt hamnar följaktligen damerna, som alltså spelar ungerska herrar, i säng med varandra. [...]  Danskjävlar är ett stycke undersökande politisk teater av det ovanligare slaget. En skrattfest? Knappast. Däremot en föreställning som dröjer sig kvar i medvetandet."  
Skånska Dagbladet
NUMMER.SE

HELSINGBORGS DAGBLAD

SYDSVENSKAN

NYA VÅGEN, P1

SKÅNSKA DAGBLADET

AFTONBLADET

KONSTPRETTON

 

Förhandsreportage

SYDSVENSKAN

MALMÖ/LUND CITY

FOKUS


 

Har tidigare spelats: 

I STOCKHOLM
17 MAJ PÅ TEATER TRIBUNALEN

 

I GÖTEBORG 2 JUNI PÅ VÄRLDSKULTUR-MUSEET! 

I MALMÖ 24 MARS
PÅ TEATERNSDAG
Se en livetrailer av föreställningen!
20.30 på Moriska Paviljongen 

 
PREMIÄR 

26 april 19.00

Bastionen, Norra Vallgatan 28

Spelades även 27, 28 april samt 3, 4, 5 maj 19.00.

 

Regi: Freja Hallberg
På scen: Jenny Møller Jensen, Elinor Forsheden Sidoli Producent: Linda Forsell.

 

Längd: 1h 

Föreställningen spelas på danska men textas på engelska.